• Home
  • Nieuws
  • Wat wij doen
  • Referenties
  • Video's
  • Contact
  • Hoeflake Bedrijven
Elektrotechniek
  • Nieuwsoverzicht

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op:

Tel: 073-5998350
E-mail: info@hoeflake.nl
Contactformulier

Nieuwsbrief

Ik wil nieuws ontvangen van:
Infratechniek

Hoeflake en Modelec Werken samen aan succes

16 november 2016
Categorie: Infratechniek, Electrotechniek

Hoe leid je de verkeersstromen in een van de vier grootste steden van Nederland op een slimme manier? Met dat vraagstuk houdt de gemeente Utrecht zich al langere tijd bezig. Om de stad aantrekkelijk en bereikbaar te houden worden tot 2020 verschillende maatregelen getroffen. Eén daarvan is het aansluiten van alle verkeersregelinstallaties op een glasvezelnetwerk. Een omvangrijk project dat opgepakt wordt door Hoeflake Infratechniek, in samenwerking met Modelec Data-Industrie.

Alle verkeersregelinstallaties op glasvezel
Utrecht groeit en daarmee neemt ook de verkeersdrukte in de stad toe. Maar de ruimte hiervoor is beperkt. Daarom is het noodzakelijk om de verkeersstromen zo efficiënt mogelijk te leiden. Dat gebeurt onder andere via verkeersregelinstallaties. In Utrecht zijn 200 geregelde kruispunten met verkeerslichten, 14 elektrisch bedienbare bruggen, 7 selectieve afsluitingen en nog eens 60.000 lichtmasten. In 2015 is gestart met het aansluiten van de verkeersregelinstallaties op glasvezel waarvan er eind 2016 zo'n 60 aangesloten moeten zijn. Peter Kommers, Beheerder verkeerssystemen en openbare verlichting bij de gemeente Utrecht: "Voorheen stonden alle verkeerslichten op onze kruispunten via een draadloos 3G netwerk in verbinding met onze beheercentrale. We merkten dat we steeds meer tegen de grenzen van dit netwerk aanliepen. We wilden meer capaciteit voor de mobiliteitsdata van de verkeerslichten, radars en eventuele toekomstige camera's."

Lege leidingen
De gemeente Utrecht is niet de eerste die z'n verkeersregelinstallaties op glasvezel aansluit, maar was wel één van de eersten met grootschalige voorbereidingen van dit netwerk, doordat de gemeente in 2003 al voorzag dat dit het netwerk van de toekomst zou worden. Zij lieten hierop lege leidingen plaatsen bij de aanleg van nieuwe verkeersregelinstallaties. Lange tijd gebeurde niets met deze leidingen, maar nu - ruim 13 jaar later - worden ze gevuld met glasvezelkabels.

De kracht van samenwerken
Hoeflake Infratechniek verzorgt na de aanbesteding in 2013 de aanleg en wijzigingen aan de verkeersregelinstallaties in Utrecht, daarnaast sluiten ze diverse installaties aan op het glasvezelnetwerk. Dit laatste gebeurt in nauwe samenwerking met Modelec Data-Industrie. Jorrit van Rekum, van Hoeflake Infratechniek: "Voor de gemeente Utrecht installeren wij verkeersregelinstallaties en verzorgen wij het glasvezelnetwerk wat voor de verbinding gaat zorgen tussen al deze installaties en de beheer omgeving. Vanaf het begin zijn in nauw overleg met de gemeente hiervoor de plannen opgesteld, aangezien deze werken een onderdeel zijn van een bijzonder uitvoerige herinrichting van de binnenstad en het bijbehorende stationsgebied." Hoeflake heeft hierop contact gezocht met Modelec om samen, de door de gemeente gestelde eisen, te vertalen naar een juiste netwerkoplossing. Hierbij bleek weer dat vertrouwen in elkaar en open communicatie de kern van samenwerken is; de verregaande infra kennis van Hoeflake, gecombineerd met netwerkspecialisme van Modelec, gaf al snel een oplossing die aan alle huidige en toekomstige eisen en wensen van de gemeente gaat voldoen.

Op afstand meekijken
De beheerders kunnen het volledige glasvezelnetwerk van heel Utrecht monitoren. Is er ergens een storing, dan krijgen zij daar direct melding van. Modelec heeft hiervoor de software geleverd. De gemeente heeft nu continu zicht op alle fysieke verbindingen en de onderlinge communicatie. Zo zien zij binnen een paar seconden of en waar er iets mis is. Voorheen moesten ze ter plekke gaan kijken als er ergens een storing was. Nu kunnen ze op afstand meekijken. Een enorme vooruitgang!

"DANKZIJ GLASVEZEL KAN DE GEMEENTE UTRECHT SNELLER VERKEERSDATA INWINNEN EN HEEFT ZIJ BETER ZICHT OP DE VERKEERSSTROMEN IN HAAR STAD."

Verkeer virtueel leiden
Dankzij glasvezel kan de gemeente Utrecht sneller verkeersdata inwinnen en heeft zij beter zicht op de verkeersstromen in haar stad. Het nieuwe netwerk biedt bovendien veel meer mogelijkheden. Verkeersstromen zijn nu virtueel te detecteren via radars en camera's en kunnen hier de verkeersregeling op aanpassen. Denk hierbij aan langere groentijden in geval van een (tijdelijk) toegenomen verkeersaanbod. Hiervoor is het dus niet langer nodig om een fysieke detectielus in het wegdek te maken. De keuze voor glasvezel levert de gemeente bovendien een forse besparing op: voorheen had iedere verkeersregelinstallatie zijn eigen data-abonnement, maar die is nu niet meer nodig.

Win-win combinatie
Voor de gemeente Utrecht is de samenwerking tussen Hoeflake en Modelec een win-win combinatie, ontstaan uit een aanbesteding die zij hebben uitgeschreven en gewonnen is door Hoeflake. Modelec levert de switches aan voor plaatsing in de verkeersregelinstallaties en Hoeflake is sterk in zijn adviserende en ondersteunende rol. Hoeflake programmeert en monteert hierop de apparatuur om deze in het glasvezelnetwerk op te nemen; hierin denken zij actief met de gemeente mee. Samen leveren ze een totaalpakket. Van tevoren is met alle partijen goed nagedacht over wat het netwerk allemaal moet kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van camera's om verkeersstromen verregaand te kunnen analyseren of het aansluiten van extra sensoren en detectoren die bijdragen aan een optimale verkeersregeling. Zo zullen zij op termijn nog wel meer gaan vragen van het netwerk. Het mooie is, dat dat ook kan. Er staat nu een krachtig, goed beveiligd netwerk dat die mogelijkheid biedt!

nieuwsoverzicht

Copyright © 2012 Hoeflake BV

  • Disclaimer
  • CO2 Prestatieladder
Webdevelopment by Webdevelopment by BVB Media